Dendermonde Hollandse kazerne - N-VA pleit voor totaalaanpak van deze site

vrijdag 17 juni 2011

Eigenaar bereid te verkopen

De site Hollandse Kazerne, gelegen in het centrum van de stad, tussen de Kerkstraat, Noordlaan en Kazernestraat, heeft dringend behoefte aan een grondige renovatie en een totaalaanpak.

Reeds vele jaren staat het gebouw te verkommeren. De situatie is zelfs zo slecht dat het ontoegankelijk is geworden, ontruimd en afgesloten werd. Er zijn strikte veiligheidsmaatregelen getroffen omdat de toestand van de kazerne zienderogen achteruitgaat .
Uit een parlementaire vraag van Karel Uyttersprot, volksvertegenwoordiger N-VA, vernemen wij dat de Regie der Gebouwen, eigenaar van de gebouwen, bereid is tot verkoop van de Hollandse Kazerne of te zoeken naar een andere juridische formule inzake overdracht van zakelijke rechten. De Regie heeft ondertussen een aantal noodzakelijke herstellingen uitgevoerd om instortingsgevaar te voorkomen. De Regie wil dit gebouw van de hand doen en dit om de voor de hand liggende reden, namelijk : de hoge kostprijs voor de renovatie van de gebouwen staat (evenwel) niet in verhouding tot de behoefte die op de site voor de federale overheid realiseerbaar zijn, aldus staatssekretaris Clerfayt.

Totaalaanpak.

De kazerne-omgeving biedt veel mogelijkheden voor onze stad ; zo pleiten wij voor een totaalproject (kazerne – parking – omgeving) met een publiek-private samenwerking waar diverse functies kunnen gecombineerd worden, zoals wonen, winkelen maar ook ruimte voor ons belangrijkste erfgoed (Ros Beiaard en reuzen) én een aantal tubes bieden zeker ruimte voor aantal organisaties. Verder blijft er ook nood aan ruimte voor onze stadsdiensten.

Deze site omvat een groot binnenplein (parking) met eromheen enkele lagere gebouwen aan de linkerkant en de Hollandse Kazerne aan de rechterzijde.

De heer Marius Meremans, schepen: Met het oog op de valorisatie van deze site en het voorkomen van het verdere verval van de Hollandse Kazerne willen wij, samen met minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Historisch Erfgoed, alle betrokken stakeholders samenbrengen, evenals de Regie der Gebouwen, voor een plan van aanpak van dit dossier.

Als gevolg van de slechte toestand van de gebouwen kan het festival City Sounds niet meer doorgaan in de kazerne. Samen met de organisatoren werd er echter gezocht naar een alternatieve locatie, aldus Marius Meremans.

Stadskernherwaardering:

In het kader van de stadskernherwaardering stelt de N-VA Dendermonde voor om deze site grondig aan te pakken. Hierbij zou zij een gemengde functie krijgen met een aantal maatschappelijke ruimten voor vergaderingen, tentoonstellingen, multifunctionele doeleinden, …

Mogelijke concrete invullingen zijn:


  • Een aantal commerciële functies
  • Kantoor en bedrijfsruimte
  • Woongelegenheid/lofts
  • Mogelijkheden voor onze jeugd en culturele verenigingen ...
Het binnenplein kan omgevormd worden tot multifunctionele ruimte. Daarnaast is er op dit domein nog plaats en mogelijkheid voor goed ingeplante parkeerplaatsen.

Meer concreet stelt N-VA voor om commerciële ruimten als winkelzaken, horecagelegenheden, ... te voorzien op het gelijkvloers, samen met een aantal faciliteiten als vergader- en tentoonstellings-mogelijkheden of ontspanningsruimten. De eerste verdieping kan omgevormd worden naar o.a. kantoor en KMO-ruimten en bepaalde organisaties. Het binnenplein kan omgevormd worden tot o.a. een multifunctionele buitenruimte. Een aantal ‘tubes’ dienen behouden te worden als bergplaats voor o.a. het Ros beiaard, de Reuzen, museumstukken.

Dit kan volledig ingekleed worden in het totaalconcept. Om één en ander te realiseren is het noodzakelijk om de site Hollandse Kazerne te verwerven. Zij is momenteel eigendom van de Regie der Gebouwen en dat sinds 1998.

Geklasseerd gebouw.

De Hollandse Kazerne is een beschermd monument en dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Zij werd onder het Nederlands Bewind opgericht als vestigingsgebouw. Later deed zij dienst als kazerne van het Belgisch leger.

Alleen het Ros Beiaard, de Reuzen en andere voorwerpen worden er nog opgeslagen. Bart Nobels, voorzitter N-VA Dendermonde: voor N-VA is dit een belangrijk dossier. De ligging, pal in het centrum van Dendermonde, is een uniek gegeven om er iets van te maken en de Stad nog meer uitstraling en aantrekkingskracht te geven.


Karel Uyttersprot - Volksvertegenwoordiger 0497/522 800
Marius Meremans - schepen stad Dendermonde
Bart Nobels – voorzitter N-VA Dendermonde



Bijlage:

Vraag en antwoord van Karel Uyttersprot aan de heer staatssecretaris Clerfayt, bevoegd voor de Regie der Gebouwen.

Mijnheer de minister,

De Hollandse Kazerne te Dendermonde dateert van het begin van de 19de eeuw en is een beschermd monument. Zij is zowat de enige overgebleven kazerne in haar soort in ons land.De toestand van dit complex is erbarmelijk, de omgeving is zelfs afgesloten o.w.v. het instortingsgevaar.

Het gebouw kan zelfs als opslagplaats geen dienst meer doen. De zowat enige functie die het heeft is het “herbergen” van het beroemde Ros Beiaard. Het is niet denkbeeldig dat ook hier problemen zouden ontstaan. Het Ros Beiaard en de reuzen behoren tot het Unesco erfgoed.

Er liggen realistische plannen voor ter herbestemming van dit gebouw tot een multifunctionele ruimte voor handel, horeca, kantoren, loften … een werkgroep met vertegenwoordigers van de stad Dendermonde, de provincie Oost-Vlaanderen, Voka Oost-Vlaanderen, samen met en aantal betrokken Dendermondenaren en een architecte die hierover doctoreert, hebben hierover voorstellen die zij reeds enkele malen besproken met de Regie der Gebouwen. Ook voor de financiering zijn er contacten met mogelijke investeerders.

Wij stellen hier evenwel een verregaande besluitloosheid vast.

Het gebouw staat te verkommeren en er is gevaar voor instorting: het dak lekt aan alle kanten, trappen en toegangen zijn ontoegankelijk. Een oplossing dringt zich op.

Vandaar volgende vragen:
  • Wat is de uiteindelijke bestemming die de Regie der Gebouwen aan de Hollandse Kazerne wil geven?
  • Is de Regie der gebouwen bereid dit gebouw tegen een symbolische euro in erfpacht te geven aan de Stad Dendermonde of een andere instelling?
  • Is de regie bereid dit gebouw te verkopen tegen een aanvaardbaar bedrag, rekening houdend met zijn huidige staat en de vele kosten die er mee gepaard gaan?
  • Indien de Regie de Gebouwen niet bereid is tot verkoop of erfpacht, is zij dan bereid tot renovatie en herstel?
Antwoord van Staatssecretaris Clerfayt :

Dat het Ros Beiaard in de kazerne geherbergd wordt, was een uitdrukkelijke vraag van de stad toen zij in 1998 de site aan de federale overheid verkocht. Het herbergen van het Ros Beiaard is geen taak van de Regie der Gebouwen. Op basis van een verslag van de monumentenwacht heeft de Regie der Gebouwen eerder dit jaar de risico’s als gevolg van de slechte bouwfysische toestand in kaart gebracht en werden de nodige herstellingen uitgevoerd, waardoor er op dit moment geen instortingsgevaar meer bestaat.

Wat is dus de uiteindelijke bestemming waaraan wij denken?
Een aantal paviljoenen dat rondom de kazerne ligt, wordt door de FOD Justitie gebruikt voor de opslag van de overtuigingsstukken van de rechtbank te Dendermonde. De zone tussen de paviljoenen en de kazerne wordt door de FOD Justitie ook als parkeerterrein gebruikt. Behalve aan parkeerplaats en ruimte voor de opslag van overtuigingsstukken en archieven heeft de Regie der Gebouwen momenteel geen behoeftes voor deze FOD, noch voor de andere federale overheidsdiensten.

De hoge kostprijs voor de renovatie van de gebouwen staat evenwel niet in verhouding tot de behoeftes die op de sites voor de federale overheid realiseerbaar zijn. Is de Regie bereid tegen een symbolische euro het gebouw in erfpacht te geven aan de stad Dendermonde?

Aangezien de kosten en baten niet in verhouding zijn, ligt een valorisatie van de site voor de hand. Op welke wijze ze bij voorkeur gebeurt en welke juridische constructie daartoe het meest geschikt is, moet worden onderzocht. In het kader van voormeld onderzoek zal rekening worden gehouden met het aankoopbedrag van de site in 1998, met de concessieovereenkomst tussen de Regie der Gebouwen en de stad inzake een gebruiksrecht op de parkeerzones rondom de Hollandse Kazerne en met de huidige planologische context die de ontwikkelingsmogelijkheden sterk beperkt.

http://www.blogger.com/img/blank.gif
Is de Regie bereid het gebouw voor een aanvaardbaar bedrag te verkopen?

Bij zoverre dat de stad bereid is de lopende concessieovereenkomst te beëindigen evenals het gebruik dat zij nu maakt van een deel van de kazernes stop te zetten, behoort een verkoop principieel tot de mogelijkheden.

Dat de Regie der Gebouwen de valorisatie van de site voorbereidt, mag blijken uit de contractbesprekingen die zij met de stad voert, om het gebruik door de stad van een aantal tubes op de gelijkvloerse en op de eerste verdieping van de kazerne voor de opslag van onder meer museumstukken contractueel te regelen via het sluiten van een overeenkomst.


Op het web :

Belg.be
Het Nieuwsblad
De Standaard
Nieuwsblad Dendermonde

Comments

0 Responses to "Dendermonde Hollandse kazerne - N-VA pleit voor totaalaanpak van deze site"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief