Aanval op proefveld aardappelen te Wetteren

woensdag 1 juni 2011

Afgelopen zondag 29 mei 2011 hebben een 400-tal herrieschoppers te Wetteren een proefveld van de Universiteit Gent en partners vernietigd. Op dit proefveld groeiden aardappelen die genetisch behandeld waren ter voorkoming van schimmelziekte. Deze behandeling moet de productie van aardappelen verbeteren, wat:

- Enerzijds kan leiden tot een hogere productiviteit en een betere oogst, ook in armere landen met voedselschaarste;
- Anderzijds milieuvriendelijker is, gezien deze gewassen niet meer hoeven besproeid te worden met pesticiden.

29 mei 2011: vernietiging van proefveld omdat er proefteelt gebeurt die niet naar de zin is van extremistische eco-militanten.
• “Een trieste dag voor de wetenschap” aldus Jo Bury Vlaams Instituut voor Biotechnologie ("‘We moeten vaststellen dat het democratisch proces niet werkt en dat zelfs de politie de vernielers niet kon tegenhouden. Ze kondigden een geweldloze actie aan, maar dit was pure oorlog.");
• “Deze actie is een vorm van democratische strijd”, aldus Bart Staes in DS en Nieuwsblad van maandag 30.05.2011.

Het gaat hier om een proefproject in ontwikkelingsfase van de Gentse universiteit, mede gefinancierd door de Vlaamse Overheid. Innovatie is een topprioriteit voor Vlaanderen en ons land. Wij behoren bovendien tot de besten ter wereld.

Een aantal fundamentalistische milieuactivisten, vooral afkomstig uit Frankrijk, heeft een groot deel van het proefveld te Wetteren vernietigd. Jaren onderzoekswerk werd vernield en het onderzoek is met een jaar teruggeslagen.

www.aardappelziekte.be : De proef, waarin een aantal genetisch gewijzigde aardappellijnen worden getest, is een gezamenlijk project van vier partners: Universiteit Gent, VIB, Hogeschool Gent en ILVO. Zijn werken samen met het DURPH-project van de Universiteit van Wageningen. Eén aardappellijn van BASF (apart vergund) wordt als controlelijn in de proef meegenomen.

De GGO aardappelen bezitten multipele resistentie tegen de aardappelplaag (Phytophthora infestans) door inplanting van 1 tot 3 resistentiegenen uit wilde aardappelsoorten. De proef zou nagaan welke experimentele lijnen de beste resistentie tegen de plaag zouden tonen, in vergelijking met door veredeling resistent gemaakte rassen die in de bioteelt worden gebruik, en in vergelijking met conventionele referentierassen.

Het gaat hier dus om een versnelde methode om de goede resistente aardappel-genen in te brengen in een bestaande commerciële variëteit aardappelen.

Voor N-VA is het duidelijk: wetenschappelijk onderzoek moet kunnen, ook al zijn we het met een aantal zaken niet eens. Een beslissingsproces dat door representatieve instanties is goedgekeurd kan niet teniet worden gedaan door de dictatuur van een aantal individuen.

Willen die activisten echt terug naar de oude tijden? Zijn ze tegen de technologische ontwikkeling ? Zijn ze tegen universitair onderzoek ? Terug naar de boekverbranding ?

Karel Uyttersprot
parlementslid

Comments

0 Responses to "Aanval op proefveld aardappelen te Wetteren"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief