Antwoord op Open brief Johan Baert ivm bestemming gevangenis Dendermonde

maandag 30 mei 2011

Naar aanleiding van de standpuntbepaling door N-VA over de bestemming van de oude gevangenis van Dendermonde publiceerde de heer Johan Baert, voorzitter vzw Habbekrats en OCMW raadslid voor de SP.A te Dendermonde een open brief.

Graag willen wij er op wijzen dat de benadering en aanpak van jongeren, waar de heer Baert naar verwijst, Vlaamse materie is. Gezien ikzelf deel uitmaak van het Federale Parlement wordt een overleg voorgesteld waarbij ook collega Vera Celis, Vlaams Parlementslid N-VA en lid van de Commissie Bijzondere Jeugdzorg, betrokken wordt.

Met oprechte groeten,
Karel Uyttersprot
Volksvertegenwoordiger



Aan : Johan Baert
voorzitter vzw Habbekrats
OCMW -raadslid SP.A
Dr.Haekstraat 80
9200 Dendermonde

Beste Johan,
Ik neem met belangstelling kennis van uw 'open brief' over de herbestemming van de gevangenis te Dendermonde en uw visie tot begeleiding van probleemjongeren.

Vooreerst wil ik stellen dat het goed is dat er gedreven en gemotiveerde mensen zijn zoals u, die jongeren steeds opnieuw krediet willen geven en hen willen helpen.Dat siert u. Wij kennen uw gedrevenheid en inzet van toen wij beiden actief waren in VUJO (Volksuniejongeren) en de Volksunie.

Ter zake nu.

De oude gevangenis van Dendermonde komt binnen enkele jaren leeg te staan wanneer de nieuwe gevangenis van Dendermonde klaar zal zijn. Over de nieuwe bestemming van het oude gebouw blijkt nog niets beslist. N-VA Dendermonde wil dan ook constructief meestappen in het debat over een nieuwe bestemming en stelt daarom voor om te bekijken of de oude gevangenis kan omgevormd worden tot een gesloten jeugdinstelling. Uiteraard is dit voorstel slechts het begin van een heel proces. Want laat het duidelijk zijn, een oude geklasseerde gevangenis is zonder uitgebreide verbouwingswerken helemaal niet geschikt als gesloten jeugdinstelling. De snelle heringebruikname van Tongeren heeft dit bewezen. Een verbouwing tot jeugdinstelling moet dan ook goed doordacht worden. Zoals u terecht stelt, heeft een gevangenis nu eenmaal een andere functie dan een jeugdinstelling. Waar een gevangenis in de eerste plaats moet bestraffen, heeft een jeugdinstelling tot doel om jongeren te begeleiden en te ondersteunen. Beter nog dan een jeugdinstelling moet sterk ingezet worden op preventie zowel ten aanzien van de jongere als ten aanzien van het gezin, zo nodig tot na de meerderjarigheid.

Via preventie en snelle detectie moet een traject kunnen uitgewerkt worden op maat van de individuele jongere. Een gesloten jeugdinstelling kan voor N-VA dan ook maar een laatste hulpmiddel zijn, wanneer andere mogelijkheden uitgeput zijn. We mogen echter niet blind zijn voor de realiteit.

Vlaams Parlementslid Vera Celis – zoals u weet ben ikzelf werkzaam op het federale niveau – heeft me verteld dat tijdens de besprekingen van de Commissie Bijzondere Jeugdzorg, meerdere sprekers spijtig genoeg moesten erkennen dat er onvoldoende opvangplaatsen zijn voor jongeren. Vooral in de gevallen waarbij jongeren een als misdrijf omschreven feit plegen, blijkt er een ernstig plaatstekort en is de vraag groot. Voor deze jongeren is het nodig dat er een gepast kader kan bestaan waar via opleiding, therapie, en zo nodig psychische bijstand, gezocht kan worden naar de beste oplossing.

Ons voorstel moet dan ook tegen deze achtergrond gehouden worden.

Tot slot ga ik graag in op een aantal door u geformuleerde voorstellen:
  • graag nodigen Vlaams Parlementslid Vera Celis, lid van de Commissie Bijzondere Jeugdzorg, en ikzelf u uit voor een ontmoeting in Parlement te Brussel; de Commissie Bijzondere Jeugdzorg bereidt, na een aantal hoorzittingen te hebben georganiseerd, een aantal conclusies een aanbevelingen voor. Zoals u weet is dit Vlaamse materie. Uw ervaring kan bijkomende input geven.
  • graag bekijk ik met u of er contacten kunnen gelegd worden voor samenwerking met ondernemingen*.
Met oprechte groeten,

Karel Uyttersprot
Volksvertegenwoordiger

* Toen ik nog actief was bij Voka Oost-Vlaanderen hebben wij een "Opleiding Ondernemersschap" georganiseerd in de gevangenis

Comments

0 Responses to "Antwoord op Open brief Johan Baert ivm bestemming gevangenis Dendermonde"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief