30-04-2011 : Laatste poging voor Di Rupo I

zaterdag 30 april 2011



Di Rupo aan zet of we doen niks meer. Wouter Beke en Bart De Wever spannen samen om de kandidaat-premier opnieuw tot actie te dwingen. Nog tien dagen en dan een catharsis?

We schrijven 30 april 2010. De regering is net gevallen. Yves Leterme heeft Marianne Thyssen als kopvrouw naar voren geduwd. En de PS torent boven alles en iedereen uit. De premier verklaart in een interview in De Standaard dat zijn dagen op de Zestien geteld zijn. 'Het is voorbij'. Voorts kopt de krant: 'Regering Di Rupo I komt dichterbij.'

We schrijven 30 april 2011. Yves Letermes dagen als ontslagnemend premier zijn nog altijd niet geteld. De regering Di Rupo I staat nog altijd niet dichtbij. ...


De week van cruciaal opbod draaide gisteren uit op Wouter Beke die van de koning nog maar eens verlengingen kreeg. Voor de laatste keer. Nog een weekje geduld dus met het stilaan ongeloofwaardige deuntje van 'dit kan niet blijven duren'.

De kern van het probleem is wezenlijk na een jaar - of vier jaar - onderhandelen nog altijd hetzelfde: de Vlamingen vragen een serieuze staatshervorming en de Franstaligen stemmen alleen in met een randstaatshervorming. Wel dingetjes in de rand, maar niets dat de kern van de staat raakt. Als het gaat over het geld, zit het strop. ...

Beke beseft als geen ander dat een formule zonder de N-VA bij zijn militantenbasis niet zou worden gepikt. Nu niet en over zes maanden niet. Daarvoor heeft CD&V te lang en te sterk de N-VA mee groot en respectabel gemaakt. Het trauma van de CD&V'er die in de campagne van 2010 door kiezers toegeroepen werden dat 'De Wever tenminste standvastig was gebleven', is niet verwerkt.

Beke en De Wever maakten Di Rupo daarop donderdag duidelijk dat het zo niet langer kan. Dat hij (mee) het initiatief moet nemen. 'Ik ben beschikbaar', zei Di Rupo. Dat leidde tot een kentering na weken uitzichtloosheid. ...

Kort na de verkiezingen had de PS'er veel krediet in Vlaanderen om premier te worden. Hij was tenslotte de winnaar en zei dat hij een grote staatshervorming wou. Een jaar later is dat gesmolten als sneeuw voor de zon. Alleen door nu zelf het heft in handen te nemen en te tonen dat hij het echt begrepen heeft, kan hij dat krediet terugwinnen.

Isabel Albers leidt de politieke redactie.



De volledige tekst : hier.

Comments

0 Responses to "30-04-2011 : Laatste poging voor Di Rupo I"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief