Een realistisch paradigma

zondag 6 maart 2011

"Regelmatig ontvang ik interessante bijdragen van vrienden, sympathisanten of van bekenden die hun standpunt willen verkondigen of een bijdrage willen leveren aan het debat over de politieke situatie. Graag bied ik hen hier een forum.

De artikels moeten uiteraard hoffelijk zijn en passen in de problematiek. Uiteraard beslissen wij zelf welke teksten er worden opgenomen en zijn wij zelf niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan. "

Geachte


De N-VA onderhandelt nu al maandenlang met veel zin en oog voor de werkelijkheid en de aandacht voortdurend gefocust op datgene wat prioritair en absoluut noodzakelijk is om de Vlaamse én Belgische samenleving de beste kansen te geven op een duurzame toekomst.


De N-VA is, doordat ze geen bindingen heeft met de middenveldorganisaties, niet direct te catalogeren als links of rechts, al zorgen andere partijen en media er wel voor om de partij zo snel mogelijk in één of ander vakje te stoppen. Het wijst erop hoezeer onze samenleving moeite heeft om los te komen van het klassieke links-rechts denken door de decennialange beïnvloeding door de twee tegengestelde ideologieën. Vreemd is dat ook omdat alle partijen de voorbije decennia nog sterk naar het centrum zijn opgeschoven zodat terecht de vraag kan worden gesteld hoezeer hun ideologische principes nog te maken hebben met hun opstelling.


Heel dat OF-OF gedoe (Of ons principe, of dat van de andere(n)) sluit nauwelijks aan bij de EN-EN werkelijkheid van het maatschappelijke bestel waarin zowel individuele vrijheid en initiatief als solidariteit voorkomen, en moeten voorkomen, om het bestel duurzaam en leefbaar te houden. Zowel het (neo-)liberalisme als het collectivisme hebben er zich altijd gemakkelijk vanaf gemaakt met tot in den treure toe herhaalde mantra's in plaats van op een degelijke, voldoende gedetailleerde en toegankelijke manier de band tussen ideologie en dagelijkse werkelijkheid duidelijk te stellen.

De crises op velerlei gebieden vragen niet alleen om eindelijk wél een klare uitleg te geven maar ook en vooral om met dat andere model voor de dag te komen waarin de dagelijkse werkelijkheid wél herkenbaar naar voren komt, want de heropleving van de belangstelling voor Marx / het Marxisme wijst niet op de sterke hoop om daar de oplossing te vinden maar in tegendeel op de wanhoop door de huidige tekortschietende visie(s).

Het idee dat de problemen van de samenlevingen ‘eens en voorgoed’ zouden kunnen worden opgelost houdt geen steek; elke visie of theorie die dé oplossing voor de wereld voorstelt wordt onderuitgehaald door de voortdurende evolutie. Een model van de samenleving kan maar ‘blijvend’ goed zijn als het de totale realiteit voldoende volledig en herkenbaar vat én duidelijk kan aangeven hoe op een gegeven moment de samenleving moet worden bijgestuurd om dichter bij de toestand te komen van het dynamisch evenwicht van de essentiële doelstellingen voor de mens(heid) en de aardse biotoop.

Als noch de vrije markt, noch het collectivisme de oplossing voor de mens en zijn biotoop brengen dan moet het wel een ander model zijn dat niet alleen tot de juiste analyse(s) leidt maar ook duidelijk laat zien welke maatschappelijke ingrepen moeten worden genomen op basis van het inzicht en de logica in plaats van op basis van slogans en ‘ideologica’!

Ik schuif graag mijn Economische Realiteit Systeem (ERS) naar voren om aan die denkoefening en mentaliteitswijziging te beginnen. Het ERS gaat niet uit van een werkingsprincipe maar van een volledige inventarisatie van alle stromen (van goederen, diensten, en geld) die zich in het maatschappelijke bestel voordoen. Het ERS maakt ook geen gebruik van de eenvoudige en (slechts) ogenschijnlijk handige tweedelingen (kapitalisten / proletariërs, producenten / consumenten, enz.) die elke objectieve waarneming bij voorbaat hypothekeren.

Voor het ERS staat de mens (het gezin) centraal en is de aardse biotoop de onmisbare sokkel.

Het ERS vervangt het OF/OF denken door EN/EN denken en geeft de politieke discussie de kans om slogans en mantra’s te vervangen door standpunten op basis van een logisch uitgewerkt model dat de aansluiting met de realiteit niet mist.

Het ERS, dat u kan vinden op de website WWW.ECREALSYS.ORG , geeft in een bondige tekst met schema’s op een erg herkenbare en toegankelijke wijze een volledige beschrijving van het maatschappelijke bestel. Dat houdt dus het midden tussen een beperkte set neoliberale mantra’s die beïnvloeden maar geen inzicht bijbrengen en een turf van honderden bladzijden die een concept volledig uitbeent maar geen (bruikbaar) overzicht oplevert. U kan via de website thuis achter uw PC en op uw eigen ritme de verkenning van het nieuwe model aanvatten waardoor u het samenlevingsbestel niet langer als complex en slechts matig beheersbaar maar als transparant en doelgericht stuurbaar zal gaan bestempelen.

Pas als de politiek zich van het realiteitsvreemde links-rechts denken in zwart-wit kan bevrijden zal onze samenleving zich kunnen bevrijden uit de bedreigingen van het moeras waarin we thans vastzitten.

Met vriendelijke groeten

Comments

0 Responses to "Een realistisch paradigma"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief