Persbericht N-VA: Twee wetsvoorstellen om pesten op het werk aan te pakken

dinsdag 1 februari 2011

N-VA heeft twee voorstellen om pesten op het werk aan te pakken ( Karel Uyttersprot en Zuhal Demir)

Een aantal recente gevallen van pesten op het werk heeft de tekortkomingen in de huidige regelgeving blootgelegd: de bestaande middelen zijn ontoereikend om pestgedrag definitief van de werkvloer te bannen. De Kamercommissie Sociale Zaken houdt vanaf vandaag hoorzittingen met vakbonden, werkgevers, preventiediensten en hulpverleners. Daaraan gekoppeld dienden N-VA-Kamerleden Zuhal Demir en Karel Uyttersprot twee wetsvoorstellen in om de aanpak van pesten te verstrengen.

De N-VA wil in de eerste plaats een neutraal meldpunt ‘pesten op het werk’ oprichten bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Daar kunnen de slachtoffers op een laagdrempelige manier hun verhaal doen en samen met de diensten naar een oplossing zoeken.

Zuhal Demir : “De preventieadviseur en de vertrouwenspersoon in het bedrijf zijn altijd op de ene of de andere manier met de werkgever verbonden, waardoor slachtoffers zich vaak geremd voelen om klacht in te dienen, ook al omdat de pesters soms leidinggevenden zijn in het bedrijf. Zo is het voor de slachtoffers helemaal moeilijk om hun zaak aan te klagen.”

Strengere straffen voor wie gezag uitoefen.


Een tweede wetsvoorstel voorziet een strengere aanpak van pesten voor wie gezag uitoefent over het slachtoffer.
Karel Uyttersprot: “Pesten is altijd verwerpelijk. Maar voor daders die gezag uitoefenen over het slachtoffer en voor pesters die zich bij herhaling schuldig maken aan wanpraktijken, willen we strengere straffen voorzien. Beide gevallen rechtvaardigen een strengere aanpak.”

Geen rijkelijke ontslagvergoedingen meer

Het stoot de N-VA-parlementsleden tegen de borst dat daders bij hun ontslag in het bedrijf nog op een aanzienlijke vergoeding kunnen rekenen, dankzij hun bescherming als vakbondsvertegenwoordiger. Dat is onaanvaardbaar.

Zuhal Demir: “Bij veroordeling wegens pesten op het werk, moet de rechter de dader ook het recht op bescherming op basis van zijn syndicale activiteiten kunnen ontnemen. Bij ontslag kunnen pesters dan ook geen riante vergoedingen meer opstrijken.”

De N-VA wil dit nu grondig bespreken tijdens de hoorzittingen in de Kamercommissie. Omdat de problematiek zeer ernstig is, rekenen we ook op brede steun voor onze wetsvoorstellen van de andere partijen.

Voor meer informatie:

Karel Uyttersprot, Kamerlid N-VA
0497/522 800

Comments

0 Responses to "Persbericht N-VA: Twee wetsvoorstellen om pesten op het werk aan te pakken"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief