Impasse in onderhandelingen: Vlaamse werkgevers wijzen op belang van sluitende afspraken

maandag 30 augustus 2010

"We moeten nù bindende afspraken maken over een staatshervorming met voldoende garanties voor een responsabilisering van alle beleidsniveaus. Zoniet start de volgende regering met een molensteen rond de hals." Dat zeggen UNIZO, Boerenbond en Voka samen.

De drie werkgeversorganisaties deden die oproep in een gezamenlijke reactie op de impasse in de regeringsvorming. Ze prijzen de onderhandelaars met de reeds bereikte resultaten en rekenen erop dat het werk verder gezet wordt.

Volgens de Vlaamse werkgevers moet er zeker nog werk gemaakt worden van homogene en coherente bevoegdheidspakketten, zeker inzake arbeidsmarktbeleid, én sterke economische hefbomen voor de regio's. De bevoegdheidsverdeling aanpassen aan de economische realiteit in de regio's, zal het hele land ten goede komen, stellen de organisaties. Bij deze staatshervorming hoort een grondige herziening van de financieringswet met inbegrip van meer fiscale autonomie via de personen- en vennootschapsfiscaliteit. Alleen op deze manier kunnen de regio's geresponsabiliseerd worden voor hun eigen beleidskeuzes, inkomsten en uitgaven.

De drie Vlaamse werkgeversorganisaties benadrukken daarnaast de staatshervorming niet als doel te zien, maar als onontbeerlijk middel voor efficiënte staatsstructuren ten dienste van burgers en bedrijven.

Een goede staatshervorming is een staatshervorming die responsabiliserend werkt op alle niveaus. UNIZO, Boerenbond en Voka benadrukken dat deze afspraken over de staatshervorming nu moeten gemaakt worden. "Zoniet kan de volgende federale regering onmogelijk de levensgrote uitdagingen aanpakken, en zal er de komende vier jaar geen stabiliteit komen", besluiten de organisaties.

Bron : Persbericht Voka, UNIZO en Boerenbond

Comments

0 Responses to "Impasse in onderhandelingen: Vlaamse werkgevers wijzen op belang van sluitende afspraken"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief