Afscheid als gedelegeerd bestuurder Voka

donderdag 27 mei 2010


Op het Jaarfeest van Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen , regio Aalst-Dendermonde, werd in aanwezigheid van prominenten en van heel wat bedrijfsleiders, afscheid genomen van Karel Uyttersprot als gedelegeerd bestuurder, gezien hij zich kandidaat stelt bij de verkiezingen van 13 juni ek.

Op deze Jaarbijeenkomst, die doorging in Het Kasteel van Lebbeke werd door provinciaal voorzitter Jean-Paul Van Avermaet, CEO Autogrill-Carestel, door Rudy De Lathauwer, CEO Denderland Martin - regiovoorzitter Voka Aalst, en Herman Schelfhaut, CEO NV Schelfhaut/ Dessol- regiovoorzitter Voka Dendermonde, hulde gebracht an de afscheidnemende gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen.

In bijlage maken wij u de bedankingsrede over die door Herman Schelfhaut werd uitgesproken.



Over de Kamer(s) en over de Karel…

Het was in 1984 dat Karel Uyttersprot werd aangetrokken als directeur van onze Kamer. Op enkele jaren tijd groeide de Kamer al gauw van 320 leden in 1984 tot meer dan 1000 in 1991. In 1990 verhuisden de kantoren van het stadhuis naar een nieuwbouw aan de Leopold II laan.

De Dendermondse Kamer toonde zich als één van de meest dynamische en innovatieve van Vlaanderen, dankzij een aantal initiatieven als de kmo-ombudsdienst, exportpromotie, vormingsprogramma’s, PLATO-peterchapsprojecten, een eigen tijdschrift en de oprichting van het Bedrijvencentrum.

In 2000 fuseert de Kamer van Koophandel Dendermonde met collega-Kamers van Gent-Eeklo en Zuid-Oost-Vlaanderen (Aalst-Oudenaarde-Ronse).
Karel Uyttersprot neemt de leiding als gedelegeerd bestuurder en Ronald Everaert wordt de eerste voorzitter van de Oost-Vlaamse Kamer. De Kamer is dan met 2800 leden de op één na grootste van het land. Ze beschikt over 4 kantoren en 40 medewerkers.



Schaalvergroting en blijvende lokale betrokkenheid zijn twee cruciale uitgangspunten waarop de nieuwe structuur is gestoeld. De organisatie met zes competentiedomeinen geldt al snel als voorbeeld voor andere Kamers in Vlaanderen.
In 2002 ontvangt de Kamer een eerste ISO-certificaat.

De vernieuwde organisatie blijft verder succesvol groeien. In 2003 worden twee nieuwe kantoren in gebruik genomen : het kantoor Vlaamse Ardennen in Oudenaarde en de opening van het ‘Huis van de Ondernemer’ aan de Noordlaan waar het voormalige gebouw van de Bond Moyson werd gerenoveerd.

2004 was alweer een nieuwe mijlpaal voor de Kamer, met de vorming van Voka. Deze koepelorganisatie van 8 Vlaamse Kamers en het Vlaams Economisch Verbond, wil de stem van de Vlaamse werkgevers krachtiger laten klinken door een verregaande samenwerking, een alliantie. In datzelfde jaar werd 275 jaar Kamerwerking in Gent uitgebreid in herinnering gebracht, ondermeer via een academische zitting in aanwezigheid van kroonprins Filip.

In 2006 werd 150 jaar werking van de Kamer in Oudenaarde passend in herinnering gebracht. Vorig jaar nog werden nieuwe en ruimere kantoren betrokken in Aalst en dit in samenwerking met de lokale Confederatie Bouw.

Ondertussen lopen de voorbereidingen van een nieuw hoofdkantoor in Gent aan de Lammerstraat. De ingebruikname moet het orgelpunt worden op de hele infrastructurele uitbouw en vernieuwing ten dienste van de leden.

Na 10 jaar Oost-Vlaamse Kamer is het resultaat bijzonder gunstig : 20% meer leden en zelfs 80% meer ‘omzet’. En het aantal medewerkers groeide tot meer dan 50.Duizenden Oost-Vlaamse bedrijfsleiders en kaderleden wisten in de voorbije jaren het netwerk, de diensten en de goed onderbouwde belangenbehartiging van Voka Oost-Vlaanderen naar waarde te schatten.

Tal van vernieuwende initiatieven zagen tijdens de voorbije 25 jaar met Karel het licht : projecten in de sfeer van vorming en training, lerende netwerken, acties gericht op kansengroepen, op het milieu, op duurzaamheid en kwaliteit. Tientallen initiatieven die de kansen op exportmarkten van onze ondernemingen hebben vergroot. Honderden netwerkprogramma’s, in alle hoeken van de provincie en zelfs tot over onze grenzen. Allemaal kansen op het uitwisselen van kennis, expertise en commerciële opportuniteiten. Tegelijk is de Kamer steeds zichzelf gebleven, met name de verdediger van de belangen van de bedrijven.

Bij dit alles zijn de verdiensten van Karel uiteraard van zéér grote waarde. Hij was de steeds aanwezige stuurman op een schip dat nog steeds een veilige koers vaart en in goede handen verder koers zal zetten.

Herman Schelfhaut, gedelegeerd bestuurder NV H Schelfhaut Dendermonde, regiovoorzitter Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen

Comments

0 Responses to "Afscheid als gedelegeerd bestuurder Voka"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief